02 sep 10 jarig jubileum Galerie Kempro
Atelier Galerie Kempro: een karakteristiek wit gebouwtje gelegen in de lommerrijke omgeving van Providentia. De sfeerrijke galerie en het inspirerende atelier vormen vanaf de prille start in 2002 een unieke combinatie. De indrukwekkende lijst van 10 jaar tentoonstellingen bewijst dat kleine en grote namen in de kunstwereld de galerie weten te waarderen. Kempro is zo een knooppunt geworden waar kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar ontmoeten. In het atelier werken kunstenaars en ambachtsmensen met een verstandelijke handicap aan bijzondere producten. Op het snijpunt van kunst en zorg zijn uitzonderlijk mooie dingen te vinden. Kempro is er met zijn galerie in geslaagd een brug te slaan tussen de reguliere kunstwereld en de wereld van de outsider kunstenaars.
Individuele klik
Atelier Galerie Kempro is onderdeel van het activiteitenaanbod van de Stichting Kempenhaeghe, Expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Binnen de sector Zorg & Dienstverlening wonen mensen met epilepsie en veelal ook een verstandelijke beperking. De individuele zorgvraag van deze mensen is de basis en de toetssteen voor de activiteiten van Kempro. Uitgangspunt blijft de gedachte dat mensen aangesproken moeten worden op kwaliteiten en niet op beperkingen. Hun outsiderkunst kenmerkt zich door een geheel eigen, hoogst individuele creatieve aanpak of visie. Kunstenaars van atelier Kempro beleven bijzondere omstandigheden die hen onderscheiden. Het werk ontstaat meer in afzondering en gaat minder op in cultuur, traditie en trends dan de reguliere kunst. Het verhaal van de maker – diens leven, dromen en obsessies – is relevanter dan zijn plaats ten opzichte van andere kunstenaars of de kunstgeschiedenis. Maar bereidt u voor op verrassingen: wat de outsiderkunst mist aan zelfreflectie wint zij aan fantasie en verbeeldingskracht, en daarmee aan toegankelijkheid.
Succesvolle samenwerking
Atelier Kempro ging in 1994 parttime van start met een vijftal creatief getalenteerde bewoners. In 1999 werd het atelier uitgebreid tot een fulltime activiteit; een ambachtelijk atelier werd toegevoegd. Begin 2000 verhuisde het atelier van een zolder naar de huidige locatie. Twee jaar later werd de werkruimte functioneel gerenoveerd met veel licht en ruimte en bovendien uitgebreid: vanaf september 2002 is ook Galerie Kempro operationeel. Binnen Kempro hebben inmiddels twintig mensen een werkplek. Sommigen vinden hun passie in kunst. Anderen leggen zich toe op het ambachtelijk vervaardigen van handgeschept papier en het ontwerpen en realiseren van unieke keramiekproducten. Guus de Wijn van Kempro: “Ongeacht hun keuze voor kunst of ambacht, willen wij nooit spreken over mensen met een beperking. Want in hun vakmanschap zit de beperking niet. Daar zijn ze goed in. Dus proberen we consequent te spreken over ambachtsmensen en kunstenaars van Kempro. En bij laatstgenoemden nog liever over outsider kunstenaars.”
Atelier
Het atelier biedt kunstenaars de mogelijkheid om te werken met teken- en schildermateriaal; zich uit te drukken in hoogdruk, diepdruk en zeefdruk, te beeldhouwen in hout of steen. De ambachtsmensen werken met keramiek, papierscheppen of werken aan een vloerkleed. Een gemêleerd gezelschap van kunstenaars en ambachtsmensen ontwerpt steeds nieuwe Kempro-producten. Een zinnenprikkelend gebeuren waarbij kunst, kitsch en design elkaar versterken. Daaruit een herkenbare, kwalitatief goede productlijn distelleren is de kracht van Kempro. Schilderijen en tekeningen met een eigen karakter: herkenbaar en origineel. Ambachtelijk keramiek naar eigen ontwerp. Statig handgeschept papier. Vrij werk en ook producten die op verzoek worden ontworpen. Door deze unieke werkwijze voelt een groot aantal externe kunstenaars zich tot Kempro aangetrokken. Dat resulteert vaak in boeiende contacten van mensen met verbeeldingskracht en ideeën. De inspiratie is wederzijds. Thea Figee, de kunstenares met het mooie glaswerk en de prachtige kleurenetsen was zelfs zo onder de indruk van het werk van Kempro’s Jozef Houben – en vice versa – dat zij onderling een werk geruild. Mooie wederzijdse erkenning.
Galerie
In de galerie is afwisselend werk te zien van kunstenaars met een handicap en kunstenaars zonder handicap. De galerie wordt door zowel exposanten als bezoekers geroemd om de inrichting en het uitstekende licht. Een selectiecommissie van kunstenaars en kunstkenners bewaakt de kwaliteit van het tentoon te stellen werk. Dankzij de combinatie van activiteiten is Galerie Kempro thuis in twee werelden: de zorginstellingen en de kunstwereld. Ervaring leert dat op het snijpunt van zorg en kunst bijzondere producten te vinden zijn. Voor de producten van Kempro geldt dat ze uniek zijn, in eigen huis zijn ontwikkeld en van solide kwaliteit zijn. Als onderdeel van een non-profit organisatie werkt Kempro uiteraard zonder winstoogmerk. Alle inkomsten worden geïnvesteerd in atelier en galerie. Het vertaalt zich in een goed geoutilleerd atelier, een professionele galerie en een boeiend netwerk.
Hoogtepunten
Tien jaar Galerie Kempro brings back memories. Guus de Wijn raakt terecht enthousiast.
“We hebben ongelooflijk mooie en boeiende tentoonstellingen gehad. Tentoonstellingen van gerenommeerde kunstenaars als Louis Derijks, Gerard Engels, Wouter Stips. Maar ook jong talent als Anouk Bax, Bram Hermens en Bert Jacobs. Elk jaar is de keramiektentoonstelling weer een internationaal gebeuren met soms daarbij grote namen als die van Herman Muys en Monique Muylaert. Andersom wordt Kempro dankzij de mooie reputatie ook uitgenodigd voor prachtige externe tentoonstellingen van kunstenaars uit eigen atelier. Met als uitschieters 2002 de expositie “Onbedoeld Kunst” in Museum Kempenland. En wie nationaal succesvol is, scoort ook over de landsgrenzen zoals bleek vorig jaar bij de deelname van onze kunstenaars aan een zeer druk bezochte outsider art tentoonstelling in The Museum of Everything: hartje Londen. Top waren ook de vijf PUIK-weken die we georganiseerd hebben. Elke keer zo’n 100 creatieve mensen voor verschillende meerdaagse workshops. Voor ons natuurlijk een heel mooie vorm van participatie.”
Feestelijk
Graag nodigt Kempro alle belangstellenden uit om zondag 9 september 10 jaar Galerie Kempro te komen vieren. Exposerende kunstenaars praten dan over hun werk en hun inspiratiebronnen. Zo accentueren en motiveren zij hoe eigen en uniek ieders werk is. Deze jubileumtentoonstelling toont trots werk van kunstenaars die tien jaar geleden binnen Kempro werkten. Het accent ligt echter op het werk van de kunstenaars die op dit moment hun plaats innemen. Luuk, Hilda, Kevin, Frenk, Marijke, Eline, Christiaan, Benedicte en Marjan zijn namen die nog niet allemaal even bekend zijn maar die zeker in de toekomst van zich zullen doen spreken. Kom vrijblijvend kijken wat Kempro u te bieden heeft!