23 okt KERAMIEK 2016 internationaal
Galerie Kempro is al 14 jaar trots op een van de jaarlijks terugkerende hoogtepunten: de keramiektentoonstelling. Dat deze traditie ook in de kunstwereld een stevige reputatie heeft opgebouwd, blijkt klip-en-klaar uit de uniek line-up van dit jaar. Niemand minder dan de bekende Belgische topkeramiste Patty Wouters heeft bevriende porseleinvirtuozen om zich heen verzameld uit binnen- en buitenland. Oude bekenden als Kempro ’s ‘buurman’ Willy van Bussel naast Belgen, Engelsen, Japanners en Tsjecho-Slovaken.
Porselein ontdekken
De beroemde Engelse keramist en auteur Peter Lane schrijft in zijn boek Contemporary Studio Porcelain hoe hedendaagse kunstenaars porselein gebruiken om uitdrukking te geven aan hun artistieke ideeën. “Ik geloof dat hoe meer je ervaring met porselein groeit, hoe meer je je ervan bewust wordt dat er nog enorm veel meer te ontdekken is, te veel om in één leven te beheersen.” Porselein spreekt tot de verbeelding dankzij haar puurheid, zuiverheid, witheid en transparantie. Het materiaal vereist engelengeduld en enorme technische beheersing. Zéker doordat hedendaagse porseleinkunstenaars continu proberen grenzen te verleggen, zowel wat betreft de creatieve verbeelding als de enorme gevarieerdheid van vormen en decoratieve mogelijkheden. Vaak wordt porselein gebruikt op heel minimalistische manier, soms slechts als zeer witte en zuivere canvas om creatieve kleurweergave te benadrukken.
Komvorm alom
Patty Wouters over deze unieke collectie: “Toen Galerie Kempro me vroeg om een porseleintentoonstelling samen te stellen, was mijn oorspronkelijke uitgangspunt een zo gevarieerd mogelijk gamma van porseleinen objecten samen te brengen, eigenlijk in de geest van het boek van Peter Lane. Na verloop van tijd realiseerde ik dat ik me moest beperken omwille van de beschikbare ruimte maar ook om een harmonisch geheel te behouden. Vandaar dat ik porseleinkunstenaars heb uitgekozen die zich vooral laten inspireren door de schaalvorm. Enerzijds zijn er kunstenaars die nog steeds pure porseleinen komvormen maken: Mieke Everaet, Mami kato, Hiromi Itabashi, Henk Wolvers, Sasha Wardell, Anima Roos, Karin Bablok, Willy van Bussel, Victor Greenaway. Het interessante is, dat al deze porseleinkunstenaars verschillende technieken gebruiken: draaiwerk, inlegwerk, Bone China, gipsmallen, handvormen. Hun vormgeving en decoratietechnieken zijn heel uiteenlopend en gevarieerd. Anderzijds zijn er porseleinkunstenaars die via de oorspronkelijke komvorm evolueren naar sculpturale of conceptuele creaties. Denken we aan het werk van Thérèse Lebrun, Paula Bastiaansen, Simon Zsolt Jozsef en David Jones. Ook bij deze kunstenaars verschillen de technieken sterk, van draaiwerk tot complexe mallen. En nóg een stap verder gaan kunstenaars zoals Piet Stockmans en Jeroen Bechtold; zij gebruiken gegoten potvormen die ze in reeksen opstellen om tot installaties te komen waarbij het conceptuele idee belangrijker is dan de vormgeving op zich. Ten slotte nodigde ik ook porseleinkunstenaars uit die hun ideeën vertolken in wandobjecten. Jeanne Opgenhaffen maakt porseleinen wandpanelen pur sang. En kunstenaars zoals Henk Wolvers, Anima Roos, Piet Stockmans en Vicky Shaw wagen zich aan porseleinen wandobjecten met een duidelijke link naar de komvorm.“
Ereronde
Door de unieke kracht van deze collectie groeide, gedurende overleg met keramiekcollega’s, het idee om deze tentoonstelling ook te laten rondreizen. In januari en februari wordt de tentoonstelling ingericht in de galerie van Beelden in Gees in Drenthe. Het porselein reist vervolgens door naar België langs enkele Culturele Centra in Vlaanderen en zal daarna zelfs stralen in Dubi in Tsjechië en in Oostenrijk.