02 jan Gerrie Volckerick ‘Jubileumtentoonstelling bijzondere bewoner’
In februari is het vijftig jaar geleden dat Gerrie Volckerick op Providentia kwam wonen. Er is in dat tijdsbestek veel veranderd. Toen hij kwam zat hij als negen jarig jongetje nog op school, nu werkt hij al vele jaren in het atelier. Deze jubileumtentoonstelling bewijst dat hij in ‘zijn’ atelier thuishoort. Zijn werk is uniek en heeft een eigenheid die wars is van welke kunststroming dan ook. Het zijn weergaves van zijn beleving op dat moment. Gerrie maakt kunst zonder daar op uit te zijn. Het gebeurt gewoon, omdat de drang tot tekenen of schilderen zo groot is. Onbedoeld Kunst. In kunstkringen wordt werk als dat van Gerrie gerekend tot de Outsider Art.
Talent of traditie?
Sinds de renaissance ziet de westerse wereld kunst niet alleen als een kwestie van creativiteit en scheppingskracht, maar ook als een professionele traditie met eigen opleidingen en maatstaven. Outsiderkunst is de verzamelnaam voor kunst die buiten dat reguliere circuit. Outsiders werken niet in reactie op voorgangers of tijdgenoten, noch voor een publiek, maar uit een eigen behoefte, voor hun plezier of omdat ze voelen dat ze dat moeten. Dus geen historische stijl, stroming of school, maar een verzameling individuele scheppers. Niet zelden gaat het om visionair begaafde kunstenaars, psychiatrische patiënten, makers van ‘fantastische’ bouwwerken, verstandelijk gehandicapten, autodidacten, naïeven of anderszins ‘excentrieke’ scheppers.
Substream of mainstream
Outsiderkunst kenmerkt zich door een geheel eigen, hoogst individuele creatieve aanpak of visie. Het zijn de bijzondere ontstaansomstandigheden die haar onderscheiden van de kunst uit de mainstream. In afzondering ontstaan, is de outsiderkunst onafhankelijk van traditie en mode. Het verhaal van de maker – diens leven, dromen en obsessies – staat centraal en vormt de inspiratiebron. Vol fantasie en verbeeldingskracht, en daarmee toegankelijkheid.
Art brut: ‘rauwe kunst’ gemaakt door kunstenaars die uitsluitend putten uit eigen, innerlijke bronnen, en immuun zijn voor ‘culturele kunst’. Sinds de jaren tachtig neemt de belangstelling voor de outsiderkunst zeer snel toe.
Zijn eigen gang
Zo is er rond deze kunst een eigen circuit ontstaan. Gerrie is een kunstenaar met een uitgesproken eigen stijl. Hij heeft zijn eigen manier van tekenen en zijn eigen kleurenpallet. Bijna altijd met woorden en cijfers in het beeld. Soms gerelateerd aan het onderwerp waardoor de boodschap versterkt wordt. Soms schijnbaar zonder logisch verband, maar wel met toegevoegde waarde. Als een goed kunstenaar gaat Gerrie meestal gewoon zijn eigen gang. Wars van wat anderen daar van vinden. Het kleurenpalet wisselt met zijn stemming van donker, bijna zwart naar heldere primaire kleuren. In zijn beste werken weet Gerrie een mooie balans te vinden tussen deze twee uitersten. Zijn inspiratie komt uit de omgeving, maar vooral uit de stapel tijdschriften die hij altijd bij zich heeft. Sporten als wielrennen en voetbal hebben zijn warme belangstelling. Daarbij is het voor hem geen probleem om Ajax-sokken te combineren met de Roda-sjaal en zijn PSV-shirt. Zoals een outsider betaamt.