Grafiek
16424
page-template-default,page,page-id-16424,page-child,parent-pageid-15436,theme-bridge,bridge-core-3.1.9,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.5.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.1,vc_responsive

Grafiek

Grafiek is tegenwoordig een verzamelnaam voor een veelvoud van grafische technieken zoals houtsnede, linosnede, etsen, droge naald, polymeer- en toyobo druk, zeefdrukken, mono-print, materiaal druk, kartondruk, blindruk, lithografie en siligrafie. De grafische technieken die we gebruiken in ons atelier worden door onze kunstenaars uitgeoefend met behulp van een vak professional, die waar nodig aanpassingen maakt in het proces zodat zoveel mogelijk van het hele grafische proces toch door de kunstenaar zelf wordt uitgevoerd.

 

In ons atelier maken we momenteel gebruik van vijf grafische technieken:

  • Ets / Droge naald
  • Linosnede
  • Blinddruk
  • Nature printing (materiaaldruk)

 

De technieken etsen en droge naald bieden de mogelijkheid, met een zogenaamde etsnaald van gehard staal, gedetailleerd en met ragfijne lijntjes te tekenen op een metalen of kunststof plaat. Bij de ets wordt de metalen plaat bedekt met een waslaag en met de etsnaald tekent de etser door de waslaag heen. In tegenstelling tot een droge naald maken, kost dit geen kracht en kunnen soepele, vlotte lijnen worden gebruikt. Daarna gaat de plaat in een zuurbad en het zuur bijt een groef waar de naald de waslaag heeft weggehaald. Een droge naald maken lijkt op etsen, maar het vergt meer kracht omdat je een groef in de metalen plaat maakt door direct met de etsnaald in de plaat te tekeningen. Bij zowel de ets als de droge naald wordt de inkt in de groeven van de tekening gewreven, waarna de plaat afgedrukt wordt door middel van een ets-pers.  De geëtste afbeelding op de plaat blijft, mits goed bewaard, jaren op de plaat staan en kan wel duizend keer worden afgedrukt.

 

Voor een linosnede wordt een deel van de linoleum weggesneden door middel van een guts. Wat bij de linoplaat wordt weggesneden blijft wit bij het drukken, want de inkt wordt boven op de plaat aangebracht. Een gesneden lino kan zonder inkt ook met hoge druk gebruikt worden om een blinddruk te maken, dit heet een blinddruk omdat er alleen een reliëf in het papier ontstaat vanwege de hoge druk waarmee het vochtige papier op de linosnede door de pers wordt gedraaid. Er is dus geen beeld zichtbaar door gebruik van inkt.

 

Nature printing is een vorm van materiaal druk en kan ook wel mono-print genoemd worden. Dit omdat je maar eenmalig hetzelfde beeld kunt printen van een platte vorm. De drukvormen die je gebruikt komen direct uit de natuur. Het plantmateriaal rol je in met inkt en om het daarna af te drukken met lichte druk onder een pers. Op deze manier kun je prachtige afbeeldingen maken van veren, bladeren, diverse grassen en ander plantaardig materiaal.