Natuurlijke perceptie│Ans Bakker & Nicole Ponjée
19352
post-template-default,single,single-post,postid-19352,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.9,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.5.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.1,vc_responsive

Natuurlijke perceptie│Ans Bakker & Nicole Ponjée

Natuurlijke perceptie│Ans Bakker & Nicole Ponjée

Galerie Kempro behoudt en vernieuwt. Behalve werken uit het eigen atelier, toont Kempro topselecties van geselecteerde externe kunstenaars. In de inspirerende en uitnodigende omgeving zijn reeds vele kunstenaars met uiteenlopende thema’s te gast geweest. In de nieuwe duo-tentoonstelling van Ans Bakker en Nicole Ponjée creëren, deze voor elkaar onbekende vrouwen, een sfeer van rust en ruimte. Eerst genoemde leidt de bezoeker door wereld van glaskunst en laatstgenoemde laat de veelzijdigheid van textiel spreken. 

Zeeuws Licht
Ans Bakker (Zwartsluis, 1963) volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht richting Theatervormgeving en later tijdens haar carrière de Glasopleiding IKA te Mechelen (BE). Bakker combineert glas met verschillende  structuren en materialen, bijvoorbeeld mosselschelpen en de structuren van de Zeeuwse slikken. In haar glaskunst probeert Bakker de kwetsbaarheid van het landschap uit te drukken. Een eenheid met onszelf als onderdeel van het landschap. Ze wil haar glaslandschappen iets menselijks geven, iets tastbaars, iets verlichtend, iets wat oproept tot tederheid, tot genegenheid, tot aanraking, tot koesteren.

Een ambachtelijk lijnenspel
Na het afronden van de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht begon Nicole Ponjée (Beek en Donk, 1969) haar carrière als textielontwerpster. Haar autonome schilderwerken zijn het resultaat van experimenteren en onderzoeken naar unieke processen, waarin ambacht, structuur en ritme centraal staan. Haar kennis als textielontwerper neemt ze bewust en onbewust mee in haar creaties; verrassende objecten van linnen in combinatie met acryl en organische materialen. Zij schildert, stikt, haakt en omwikkelt de doeken met draden, zodat er een rustig lijnenspel ontstaat met als resultaat een sereen en ritmisch beeld. Lijnen creëren een patroon dat verandert afhankelijk van het licht en standpunt, in het voorbijgaan lijken ze te “bewegen”.

Ritmisch naast dynamisch
De combinatie van deze twee kunstenaars levert een bijzondere tentoonstelling op. Strakke lijnen naast de vloeiende lijnen van glans, canvas naast glas, zacht naast hard, glad naast reliëf. Daar waar het elkaar raakt versterkt het elkaar, waar het soleert, toont het eigen kracht. Kracht gebaseerd op creativiteit en vakkennis. De kracht van twee artistiek sterke vrouwen.

Op zondag 16 oktober om 15.00 uur opent Kempro officieel haar tentoonstelling in aanwezigheid van de kunstenaars, u bent daarbij van harte welkom. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 18 december 2022. Graag tot ziens!