Kempro, ook van jou… │ Kempenhaeghe collega’s op uitnodiging
21143
post-template-default,single,single-post,postid-21143,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.2.0,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Kempro, ook van jou… │ Kempenhaeghe collega’s op uitnodiging

Kempro, ook van jou… │ Kempenhaeghe collega’s op uitnodiging

Dit jaar bestaat het atelier van Kempro 30 jaar (en de galerie 22 jaar) en dat gaat Kempro deze zomer uiteraard vieren. Het wordt niet alleen haar feestje, maar ook dat van jou. Er worden verschillende activiteiten rondom het jubileum opgezet omdat Kempro ontzettend trots is op wat zij in deze 30 jaar al allemaal heeft bereikt, heeft laten zien en wat zij nog allemaal van plan is.

Een van de cadeautjes die Kempro uitdeelde was aan haar collega’s binnen Kempenhaeghe. Regelmatig ontmoeten de medewerkers van Kempro collega’s binnen Kempenhaeghe welke zelf ook (semi)professioneel schilderen, beeldhouwen, fotograferen met keramiek werken, schrijven, acteren of op een andere manier een kunstvorm beoefenen. Kempro plaatsten een oproep om deze collega’s uit te nodigen voor een tentoonstelling. Om zo een podium te bieden aan iedereen binnen Kempenhaeghe die op zijn of haar manier creatief is.

Negen collega’s durfden het aan; Anita van de Manakker (foto’s), Antwan van Ooijen (schilderijen), Dorrie van Geffen (schilderijen), Helga van den Broek (beelden), Léan Heutz (boek & illustraties), Lisette Dekker (beelden), Maria Stienstra (schilderijen), Marianne Verstappen (schilderijen) en Mathieu Peeters (objecten). Zij gaan de komende weken laten zien dat zij naast hun functie bij Kempenhaeghe ook een geweldig talent voor de verschillende kunstuitingen hebben. Deze tentoonstelling zal feestelijk worden geopend op donderdag 15 augustus om 14.00. Iedereen is daarbij van harte uitgenodigd. Onder het genot van een drankje kunt u de kunststukken bewonderen. En kunt u de kunstbeoefenaars in deze tentoonstelling spreken over technieken en inspiratie. Deze tentoonstelling loopt tot en met zondag 15 september en is gratis toegankelijk. Kijk hier voor actuele openingstijden.

 

Anita van de Manakker – Trainer videoteam Kempenhaeghe 
Anita verloor al vroeg haar hart aan de zorg en is sinds 2006 werkzaam op Kempenhaeghe. Haar zorghart combineert ze inmiddels met haar andere passie; documentaire fotografie. Dit is ontstaan nadat ze haar oom met het syndroom van Down (wonend binnen een zorginstelling) een dag gevolgd heeft met haar camera. Als een vlieg op de muur, legde ze zijn dagelijks leven, maar vooral zijn beleving hiervan vast. Deze fotoreportage bracht haar en haar familie zoveel meer dan ze in voren gehoopt hadden. En zo ontstond haar droom; middels documentaire fotografie bijdragen aan het gevoel van “toch een beetje bij me”, juist voor die naasten die de zorg voor hun dierbare (deels) uit handen hebben moeten geven. Klik hier voor meer informatie over Anita en haar missie.

 

Antwan van Ooijen – Directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg 
Antwan is sinds 1 januari 2021 werkzaam bij Kempenhaeghe in de functie van directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg. In zijn vrije tijd probeert hij zoveel mogelijk ontspannende dingen te doen zoals tuinieren, wandelen met de hond, paardrijden. Maar ook door te schilderen. Antwan ziet zichzelf absoluut niet als kunstenaar of beoefenaar van een kunst. Het gaat hem puur om de ontspanning en het aanboren van zijn creatieve hersenhelft. ‘Ik ben iemand die op gevoel werkt en niet op techniek, het wordt leuk of niet. Ik hou vooral van kleur en probeer toch een boodschap te verwerken in wat ik maak, meestal gaat de boodschap over diversiteit en inclusie.‘

 

Dorrie van Geffen – Activiteitenbegeleider
Dorrie tekende en schilderde al graag als kind. In de jaren 90 volgde zij een schildercursus op de Volksuniversiteit in Geldrop. Naar aanleiding van deze cursus wilde Dorrie zich graag verder ontwikkelen en verdiepen in de schilderkunst. In 2014 startte zij aan de Nico Academie voor beeldende kunst in Neerpelt. De eerste vijf jaar waren voornamelijk opdrachten. De laatste twee jaar kwam er meer ruimte voor persoonlijke onderwerpen en zo specialiseerde Dorrie zich in portretten (uit jeugdherinneringen) en dansers. Want dansen is ook een passie van Dorrie. Het impressionisme was een stijl die haar aansprak en inspireerde, dit zie je ook terug in haar ontwikkelende stijl. Nu schildert zij weer in Geldrop. Dorrie hoopt met haar schilderijen mensen te inspireren en te prikkelen.

 

Helga van den Broek – Persoonlijk activiteitenbegeleider
Vanaf 2011 is Helga in de ban geraakt van het beeldhouwen. Het gehele proces van beeldhouwen vindt zij leuk. Het begint vaak met een idee en het uitzoeken van de steen. Dan het hakken, het ritmische en soms meditatieve kloppen waarin de vorm steeds zichtbaarder wordt. Dan komt de fase van verfijning door vijlen en raspen en tenslotte het schuren waar steeds meer kleur zichtbaar wordt. Het werk van Helga kenmerkt zich door zachte, vloeiende lijnen waarin kleine stukken vaak ruw worden gelaten.

 

Léan Heutz – Medewerker Vrije Tijd
Voor schrijver en kunstenaar Léan Heutz (1964) is kunstzinnig werken een manier van leven. Zij werkt intuïtief en is autodidact. Léan geeft zichzelf de vrijheid om te experimenteren met diverse materialen. Zij werkt vooral op karton, stof en papier, met zowel krijt, acrylverf, aquarelkrijt/potlood, biester en collage. Eigenlijk met alles wat op dat moment voorhanden is. Het proces van het maken staat voorop. Haar inspiratie haalt zij uit haar binnenwereld, de natuur, of zo maar waar haar oog op valt. Haar werken zijn voornamelijk abstract, en vaak in series. ‘Cecilia Butterfly’ is het allereerste prentenboek van Léan. In het boek komen voor haar, het spelen met taal, vorm en kleur samen. Dat maakt het boek een belevenis op zich. In het voorjaar ging zij met haar boek naar basisscholen in Heeze om over zichzelf en ‘Cecilia Butterfly’ te vertellen. Deze zomer ligt het boek in de boekhandels en bij galerie Kempro.
Cecilia Butterfly gaat over een vlinder die graag wil vliegen, maar ze heeft maar één vleugel. Ze vraagt raad, ze oefent, ze zet door én ze geeft zeker niet op. Zou het haar gaan lukken om te vliegen met één vleugel? Laat je meenemen in de inspirerende en betoverende wereld van Cecilia. Een speciaal prentenboek over anders-zijn en doorzetkracht, geschikt voor jong en oud. Kijk hier voor meer informatie over Léan en over haar boek.

 

Lisette Dekker – Functioneel beheerder HiX
Lisette had op het VWO handvaardigheid als eindexamenvak. En houdt ervan om creativiteit middels diverse materialen te uiten. Tot zij 12 jaar geleden samen met haar moeder naar een cursus beeldhouwen ging. Hier werd naast klei ook vooral met steen gewerkt. Vanaf dat moment heeft steen toch wel de voorkeur gekregen en met name de zachtere varianten. Hier zat voor Lisette de uitdaging in omdat je heel erg rekening moet houden met alle breuklijnen en onverwachte kwetsbare stukken. Lisette kiest met name voor een stenen die tot haar verbeelding spreken. ‘Mijn einddoel ligt dus niet op voorhand vast, maar komt tot uiting gaandeweg het proces. Daarbij hou ik van organische vormen en contrasten wat je ook terug kunt zien. Denk hierbij aan hol – bol / glad – ruw, / donker – licht. Helaas staat deze hobby al heel erg lang op een laag pitje. Hoog tijd om hier weer mee aan de slag te gaan.’

 

Maria Stienstra Managementassistente Centrum voor Epilepsiewoonzorg
Maria schildert nu bijna 10 jaar. Tijdens een workshop via de Personeelsvereniging van Kempenhaeghe heeft zij haar passie ontdekt. Na een periode van hobbymatig schilderen, heeft Maria de deeltijdopleiding Schilderkunst bij kunstacademie in Arendonk en Pelt gevolgd. Vooral omdat Maria meer wilde weten over het omgaan met olieverf, compositie, licht en donker, vorm en een persoonlijke stijl wilde ontwikkelen. ‘Het belangrijkste voor mij is dat hetgeen ik maak, mensen raakt. Ik probeer de ziel en persoonlijkheid van mens en dier te vangen in mijn werk.’

 

Marianne Verstappen Communicatie adviseur
Marianne Verstappen vindt het een voorrecht om te exposeren in Kempro. Marianne heeft een passie voor taal en kunst. Met veel enthousiasme zet ze haar creativiteit in voor haar werk als adviseur op het gebied van communicatie, als trouwambtenaar met woorden geven aan de liefde en als amateurschilder op het doek. Marianne haalt haar inspiratie voor schilderen regelmatig uit de natuur. Zo zijn bijvoorbeeld vogels een geliefd onderwerp. Ze schildert inmiddels al weer verschillende jaren in Atelier ARTistique in Heeze, waar ze met andere schilders onder leiding van Cara de Groof-Dieteren zich ontplooit in de schilderkunst.

 

Mathieu Peeters – Medewerker Gebouwenservice
Het werk van Mathieu kenmerkt zich als surrealistisch en soms buitenaards. Hij probeert zo dicht mogelijk bij zijn intuïtie en spiritualiteit te blijven tijdens het creatieve proces. Wars van hoe het hoort gebruikt hij allerlei technieken, kleurcombinaties en vormen. Zijn materiaalgebruik is vaak ingegeven door gebruiksvoorwerpen die vanuit zijn interne leefwereld worden bekeken en worden omgevormd tot iets anders. De werken lijken van een andere planeet te komen maar hebben wel herkenbare elementen, alsof ze een verbinding proberen te maken met het aardse bestaan. Ze zijn een ode aan ieder schepsel dat het gevoel heeft van een andere planeet te komen. Aan geldende opvattingen over hoe en wat kunst moet zijn worden geen concessie gedaan. Het motto van deze kunstmaker is dan ook: ‘Kunstenaar dat ben je. Kunst maken dat doe je!’