Trees Speelman – Plaatje met een praatje
16145
post-template-default,single,single-post,postid-16145,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.9,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.5.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.1,vc_responsive

Trees Speelman – Plaatje met een praatje

Trees Speelman – Plaatje met een praatje

Emblemata zijn kleine middeleeuwse afbeeldingen met daarbij een korte spreuk of een kort gedicht. Praatje met plaatjes waren zeer populair want de combinatie maakt de expressie extra krachtig. Tegenwoordig is deze kunstvorm misschien minder populair maar zeker niet verdwenen.  Het werk van Trees Speelman – een van de vaste medewerkers van atelier Kempro – is het creatieve bewijs. Hartverwarmend doeltreffend verwoord; kleurrijk effectief verbeeld. Galerie Kempro zet deze speciale medewerkster komende weken extra in buiten afwezige het zonnetje.

Stap voor stap

Heel lang was Trees de enige vrouwelijke kunstenaar van Kempro. Ze begon met schilderen en aquarelleren maar stapte op enig moment over op een combinatie met teksten. Haar meeste bekende teksten uit de beginjaren zijn ongetwijfeld ‘Koekjes bakken is geen kunst, wel als ze van klei zijn’ en ‘Van kunst moet je houden’. Bij deze laatste mag de lezer zelf kiezen waar de klemtoon ligt.

Lach en traan

Wie houdt van emoties, zal zich enorm vermaken tijdens een bezoekje aan deze bijzondere tentoonstelling. Er is ruimte voor alle emoties.

Met een lach: ‘Ergens wandelden twee spruitjes, samen met wat zilveruitjes.

Of een traan: ‘Katholiek, hervormd, gereformeerd; allen hebben hetzelfde geleerd. Ook de Moslim en Hindoestaan; leren het van jongs af aan; Datzelfde belangrijke gebod, komt alleen van een andere God.’

Kortom: (be)zoek komende weken bij Kempro de plaatjes bij de praatjes

Kunst

Wij mogen steeds nog leren,

nieuwe kunst te creëren.

Ieder op zijn eigen manier,

dat werkt wel met plezier.

Na Museum Kempenland in Eindhoven en The Museum of Everything in Londen in toont nu Galerie Kempro het resultaat.