Atelier Severinus in Galerie Kempro
15990
post-template-default,single,single-post,postid-15990,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Atelier Severinus in Galerie Kempro

Atelier Severinus in Galerie Kempro

Atelier Severinus is een werkplaats voor kunstenaars met een beperking. Het maakt deel uit van Severinus, de zorgorganisatie in Veldhoven. Er werken 20 kunstenaars één of meerdere dagen per week. De doelstelling van het Atelier is het ontplooien van de aanwezige beeldende talenten van de deelnemers. Het ontwikkelen van een eigen individuele stijl wordt gestimuleerd. De tentoonstelling bij Kempro laat die eigen stijlen zien.

Basis

Atelier Severinus is in 1996 gestart als dagbestedingsproject met 7 deelnemers en is in 20 jaar uitgegroeid tot een volwaardig kunstatelier met een kunstverhuur, kunstverkoop. Regelmatig exposeren kunstenaars buitenshuis. De basis is een rustige ruimte waar onder deskundige begeleiding wordt gewerkt met professionele materialen. Het eindproduct is ondergeschikt aan het proces. Er wordt gebruik gemaakt van oliepastel, acrylverf, aquarel, grafiek en van ruimtelijke technieken. Er zijn poëzieprojecten, waarbij de deelnemers gedichten maken. De kunstenaars krijgen les in het maken van animatiefilmpjes. Ook digitale technieken worden aangeleerd, zoals tekenen op een tablet en werken met de 3D pen.

Eigen stijl

Kunstenaars hebben een eigen stijl, zo ook de kunstenaars van Severinus. In het werk van Shirley Philips worden herhalende vormen een eindig geheel. Herinneringen worden vastgelegd, bijvoorbeeld in het werk ‘Sussex’ van Kevin van Wijnsberge waarin hij zijn vakantie verbeeldt. Het sterke geheugen van sommige kunstenaars toon zich in werken over vroeger. Zoals bij Ad den Otter in het werk ‘het bed van vroeger in Best’. De fantasie toont zich in werken over de toekomst en de ruimte.

Tijd Tijd is een niet te grijpen iets. Het is er wel, maar het is niet tastbaar. We beleven tijd op onze eigen manier. Voor de één komt dat terug in de seizoenen of de feestdagen. Voor de ander komt dat terug in het aanbrengen van structuur. Kunstenaars van Severinus hebben tijd vertaald in klokken. Galerie Kempro toont negen bijzonder exemplaren.