Onzijn │Niek Opstals
20763
post-template-default,single,single-post,postid-20763,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.8,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Onzijn │Niek Opstals

Onzijn │Niek Opstals

Niek Opstals studeerde in juni 2023 af als autonoom beeldend kunstenaar bij kunstacademie Sint Joost,  School of Art & Design, in Den Bosch. Niek heeft sinds zijn vijftiende epilepsie en verwerkt beelden die hij tijdens en na aanvallen ziet in zijn schilderijen. Speciaal voor zijn tentoonstelling vervaardigde Niek een aantal schilderijen waarin zijn eigen MRI’s het uitgangspunt waren. Zo ontstond de collectie ‘Onzijn’.

 

Bewustzijn krijgen terwijl je losgekoppeld bent van alles en iedereen. Dissociatieve ervaringen met een vleugje existentialisme, abstracte vormen en  herkenbare figuratie stellen de balans tussen realiteit en onbekende plaatsen in vraag. Niek neemt de kijker doormiddel van zijn schilderijen mee in zijn wereld, mee in zijn aanval(len). Mee in onbekende, losgekoppelde en fragiele gemoedstoestanden. En hoopt dit te kunnen visualiseren in de hoop op een betere grip op het leven.

 

“In de moderne samenleving gebeurt alles tegelijkertijd. Onze geest kan nauwelijks grip krijgen op wat er om ons heen gebeurt. Deze chaos voedt de vage en onstabiele eigenschappen van de mensheid. In een staat van vervreemding wil hij contact maken met andere ‘vreemdelingen’…”

 

Na zijn afstuderen werd Niek geselecteerd voor de expositie Fresh Cacao voor jonge talenten in Helmond waar hij exposeerde in oktober 2023. Hierna volgde een expositie bij Galerie Zelhem, waar hij een stipendium aan heeft overgehouden. Niek is geselecteerd voor het Master-Apprentice traject bij Kunstpodium T in Tilburg, waarbij hij een jaar lang wordt begeleid door een gerenommeerd kunstenaar. Niek is voorgedragen voor de Sluijters Prijs, een tweejaarlijkse prijs voor jong talent in de schilderkunst, waarvoor Nederlandse kunstacademies 30 net afgestudeerde bachelor- en masterstudenten hebben geselecteerd. Naar aanleiding hiervan mag hij een schilderij tonen tijdens de KunstRAI in Amsterdam van 27 maart tot 1 april 2024.

 

‘Onzijn’ is een tentoonstelling die je dus niet mag missen. Ontmoet Niek Opstals tijdens de officiële opening op donderdag 1 februari om 15.00 uur. Of bezoek deze tentoonstelling de daarop volgende twee maanden op maandag t/m vrijdag of op een zondag. Graag tot ziens!