Bezield │Sarah Linde, Jet van Zijl en Frank van den Dungen
20947
post-template-default,single,single-post,postid-20947,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Bezield │Sarah Linde, Jet van Zijl en Frank van den Dungen

Bezield │Sarah Linde, Jet van Zijl en Frank van den Dungen

Bezield heeft vele betekenissen; bevlogen, enthousiast, gedreven. Allemaal betekenissen die aangeven dat het vanuit jezelf komt, van binnenuit. Drie exposanten laten in Galerie Kempro werk zien waar de innerlijke lading van af straalt. Een expositie met tekeningen, beelden & gedichten, die één kenmerk gemeen hebben. Ze zijn bezield.

De drie kunstenaars zijn als vader, moeder en dochter bloedverwanten. De ouders wonen in Sterksel. Hun dochter werkt er. Ze zijn alle drie stuk voor stuk eigenwijs. Dus ze hebben elk hun eigenheid. Maar ze hebben als kunstenaar ook gemeenschappelijk kenmerken. De essentie is dat ze hun werk niet vooraf bedenken. Ze worden door iets geraakt. En dan gaan ze aan de slag. Vervolgens ontstaat er iets. Er komt iets uit hun handen, waar ze soms zelf van staan te kijken. Als dat werk niet uitstraalt, wat er van binnen gloeide, dan verdwijnt het weer. En als dat wel het geval is, wordt vakkundig gezocht naar de vorm die daar het best bij past. De een werkt met lijnen. De ander met vormen en de derde zoekt daarbij naar woorden die die lading weerspiegelen. Ze vinden hun werk geslaagd, als het bij jou daarbinnen ook iets raakt.

Sarah Linde
De nieuwe tentoonstelling van Kempro is ook vanuit  de ‘ziel’ van deze galerie ontstaan, vanuit haar bestaansrecht. Een van haar medewerkers uit het naastgelegen atelier krijgt nu het podium: Sarah Linde, een van de bevlogen specialisten die Kempro rijk is. Als vakspecialist tekenen en grafiek begeleidt zij deelnemers in het proces van tekenen en grafiek. Ook initieerde zij in 2022 de tentoonstelling ‘Begeestering’ waarin inspiratiesessies ontstonden grafiekkunstenaars en de deelnemers van Atelier Kempro. Een heel mooi inclusief project. Naast haar werkzaamheden voor Kempro is zij ook zelfstandig kunstenaar.

Sarah studeerde beeldende kunst met specialisatie tekenen en fotografie aan AKV St. Joost te ’s-Hertogenbosch, net als haar moeder. Haar tekeningen staan in het teken van ‘mens zijn’ vanuit haar eigen perspectief. Ze werkt vanuit een belevingswereld vol gevoelens, gedachten, dromen in wisselwerking met de natuur, dieren en mensen. Ze heeft veel vraagtekens, waar ze geen pasklaar antwoord op heeft. Maar door te tekenen kan ze mogelijkheden aftasten en verkennen. Ze werkt graag met houtskool, pastel, potlood en Siberisch krijt op papier, zowel op groot als op klein formaat. Voor het kleinere werk maakt ze steeds vaker gebruik van grafische technieken, zoals etsen, droge naald, silligrafie, cyanotype en soms een zeefdruk. Kijk voor meer informatie op: www.sarahlinde.nl.

Jet van Zijl
Jet volgde de opleiding Monumentaal aan de Kunstacademie St. Joost in ’s-Hertogenbosch en daarna Beeldhouwen aan de Academie in Turnhout. “Op de eerste academie leerde ik alles over kunst en kunstbeschouwing. Maar ik wilde meer. In België moest ik opnieuw beginnen en leerde ik het echte handwerk. Later ontdekte ik dat die Bossche academische kennis mij vooral in de weg zat. Ik kwam er achter dat ik mijn sterkste werk maakte als ik een beeld rechtstreeks onder mijn handen liet groeien, zonder te schetsen of erbij na te denken. Daarom werk ik met klei of was. Daar kun je altijd alle kanten mee op. Mijn werk wordt gevoed door een energetische stroom van hart naar handen. En als ik van binnen geraakt wordt door de uitkomst, dan pas wordt een beeld vastgelegd in brons. Zo maakte ik op gevoel een meisjes serie, daarna een symbolische serie handelingen en veel werk rond rouw en verlies. Als het jou ook raakt, heeft mijn beeld zijn werk gedaan.” Kijk voor meer informatie op: www.jetvanzijl.nl.

Frank van den Dungen
Frank, de man van Jet van Zijl, heeft Leonardo da Vinci als lichtend voorbeeld. Veelzijdig en vindingrijk. Hij is al levenslang geboeid door de essenties achter ons denken en doen. Nu eens dichterlijk zoekend, dan weer scherp analyserend of creatief stellend. Een levenslange ontdekkingsreis naar het gedachtengoed onder ons wereldbeeld. Zo maakt hij ook – meestal kleine –  gedichten bij de beelden van Jet van Zijl. Ondertitels als handreiking naar de lading. Een weerspiegeling in woorden. Een sfeerbeschrijving van de inhoud van een beeld.  Hij noemt ze ‘quinten’. Vijfregelige gedichtjes die u als kijker een andere ingang bieden naar de essentie van een beeld. Kijk voor meer informatie op: www.duvinci.nl.

Meer informatie
Wij ontvangen u graag tijdens de officiële opening, verzorgt door Frank van den Dungen, op zondag 2 juni om 15.00 in onze galerie. Maar u bent ook welkom bij deze tentoonstelling in de daarop volgende zeven weken op maandag t/m vrijdag of op een zondag. Klik hier voor onze actuele openingstijden.

Graag tot ziens!