Gert Nuijs & Peer Rutten
16051
post-template-default,single,single-post,postid-16051,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Gert Nuijs & Peer Rutten

Gert Nuijs & Peer Rutten

Tekenen op figuratieve wijze is niets anders dan geconcentreerd vanuit je eigen ‘ik’ opgaan in het object dat je op papier wilt zetten. Belangrijk bij het figuratieve tekenen is het stimuleren van de verbeelding en het anders leren aanschouwen van de dingen. Details tekenen een tekening: wie goed leert kijken, kan beter tekenen. Gert Nuijs en Peer Rutten zijn bijzonder illustratief binnen dat thema. Kempro biedt beide kunstenaars een podium en stelt hen voor aan het kunstminnende publiek.

Kleuraccenten

Gert Nuijs tekent en schildert vanaf zijn jeugd menig schetsboek vol. Al in de jaren ‘50 neemt hij enthousiast deel aan het jeugdatelier in Eindhoven. Tijdens de kweekschool start het schilderen en aquarelleren. Vaak langs de Maas en in De Kempen, want de natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron. Door details te vergroten, te benadrukken of op de voorgrond te zetten, speelt Nuijs met een zekere abstractie. Vanuit een donkere ondergrond komen zijn felle kleuren van de acryl goed tot hun recht. Zo is een eigen stijl ontwikkeld die onmiskenbaar de zijne is. Die opfleurt wat een argeloze kijker misschien te makkelijk over het hoofd ziet.

Zoektocht

De uit Helden afkomstige schilder, grafisch vormgever en illustrator Peer Rutten blinkt uit door veelzijdigheid. Al vroeg toont hij enthousiaste belangstelling voor het afbeelden van de omringende wereld. Talloze, vaak jaren oude portretten van kennissen en vrienden hebben nog steeds niets aan helderheid en authenticiteit ingeboet. Na de grafisch studie in Eindhoven, wordt ook de computer zijn dagelijkse instrument. Overdag stookt de hightech illustrator het vuurtje op bij de kunstenaar die ‘s avonds het potlood ter hand neemt. Of het nu foto’s zijn van Papoea’s, modellen uit zijn directe omgeving of abstracte beelden; steeds is er dat ene uitgangspunt: het vastleggen van die vorm. Van dat gevoel. Krachtige lijnen en vlakken in combinatie met de materie, leveren vaak boeiende voorstellingen op. Dat daarbij de grens tussen kunstenaar en illustrator regelmatig wordt overschreden, mag alleen een geluk worden genoemd. De expositie toont zowel tekeningen in grafiet en Oost-Indische inkt, als schilderijen in gemengde techniek. Ook is een selectie te zien van de digitale serie ‘Terras’, die Peer Rutten door de jaren heen heeft gemaakt.