Gioco d’ombra│Danièle Knirim & Susi Riva
16770
post-template-default,single,single-post,postid-16770,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.8,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gioco d’ombra│Danièle Knirim & Susi Riva

Gioco d’ombra│Danièle Knirim & Susi Riva

Vanaf zondag 13 juni organiseert Galerie Kempro haar nieuwe tentoonstelling ‘Gioco d’ombra’, wat vrij vertaald ‘schaduwspel’ betekent. Tot en met zondag 15 augustus staat papier hierbij in het licht. Maar net zo belangrijk als het licht, zijn ook de schaduwen… Het afgelopen jaar zorgde de pandemie voor minder afleiding, minder verbinding met anderen en minder prikkels van buitenaf. De confrontatie met jezelf wordt daarmee juist groter. Aan de ene kant kom je zo dichter bij jezelf; maar juist omdat je ook gevormd wordt door sociale contacten, raak je aan de andere kant ook een stukje van jezelf kwijt. Kortom: verstilling verstoort. En het kan gemakkelijk of ongemakkelijk zijn, maar we voelen dat verstilling belangrijk is voor verandering. Het zicht op jezelf wordt scherper.

Danièle Knirim – Hiervandaan
In de nieuwe werken van illustrator-kunstenaar Danièle Knirim, werkend onder de naam Hiervandaan, staat verstilling centraal. De serie toont verstilde, intieme beelden die dicht bij jezelf zijn, en vooral dicht op de huid. Tegelijkertijd beeldt het de vervaging uit door schaduwen en waslijnen die staan voor het missen van anderen en de blokkades die worden opgeworpen door een jaar met jezelf. De collages zijn gemaakt van papier uit oude boeken. Het papier moet voor Danièle namelijk sporen van de tijd bij zich dragen: verkleuringen en vlekjes door licht, de zuurgraad of vocht. Ze verzamelt dit papier dan ook bij kringlopen, archieven, antiquairs en boekmarkten en aangezien er bij het bekijken van het papier al een beeld ontstaat, is het vinden van het papier al onderdeel van het werkproces.

Susi Riva – Laboratoriocarta
Ook voor Susi Riva is papier belangrijk; het is niet alleen haar werk, maar het is zelfs een van haar passies. Ze verzamelt het restpapier van haar werk als papier- en boekrestaurateur en creëert hiermee papieren bloemstukken, geïnspireerd op haar andere passie; de bloemen in haar eigen tuin.

Schaduwspel
Het hergebruiken van papier is dus een belangrijke factor die de creaties van beide dames verbindt. Maar niet alleen dat, want ook in de schaduwen schuilt die verbinding. Wanneer het zonlicht de kamer binnenvalt, maken de papieren bloemen van Susi talloze gedetailleerde schaduwen. Schaduwen zoals die ook te zien zijn in het werk van Danièle.