Galerie KEMPRO 15 jaar
16001
post-template-default,single,single-post,postid-16001,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Galerie KEMPRO 15 jaar

Galerie KEMPRO 15 jaar

Vijftien jaar geleden begon Kempro met een nieuw avontuur: een galerie waar naast ‘Reguliere Kunst’ ook ‘Outsider Art’ te zien zou zijn. Outsider art is het verzamelbegrip voor werk van kunstenaars die buiten de gevestigde orde werken, los van tradities en opleidingen of trends. Met volop verrassende, vaak niet-gepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond. Deze unieke vorm van kunst raakt steeds meer bekend onder het kunstminnende publiek. Een doorbraak van outsider art in de internationale kunstwereld kwam tot stand tijdens de Biënnale van Venetië in 2013 waar outsider-kunstenaar Shinichi Sawada indruk maakte met zijn sculpturen. Veilinghuis Christie’s in New York heeft onlangs zelfs een specialist aangesteld voor de outsider art.

Fascinerend

Ook het werk van de kunstenaars van Atelier Kempro wordt gerekend tot outsider art. De nieuwe jubileumtentoonstelling toont de fine fleur van het atelier en richt daarmee een blik in de toekomst. Nieuwe topstukken illustreren de potentie van kunstenaars van Kempro. Wat fascineert, is hoe sommige van deze kunstenaars ogenschijnlijk onbewogen en met grote trefzekerheid doorwerken. Alsof ze vanaf de eerste pennenstreek het eindresultaat voor ogen hebben. Maar misschien werken ze wel volkomen intuïtief. Hoe het ook zij: vast staat dat zij eerlijke en directe uitingen van hun innerlijke leven blootleggen. In een ‘taal’ die vrij is van normen en conventies. Deze kunstwerken geven blijk van grote intensiteit en directheid die ze zeer krachtig maakt. Authenticiteit als kernthema; outsiders spiegelen zich niet aan collega-kunstenaars en reageren niet op stromingen. Soms lijkt die vastberadenheid zelfs iet obsessiefs te krijgen: het hele vel moet vol, patronen tot in het oneindige herhaald.

Kentering in musea

Het rauwe directe, de ondoorgrondelijkheid en het ogenschijnlijk obsessieve karakter dragen ertoe bij dat deze kunst fascineert en imponeert. Een groeiend aantal musea omarmt inmiddels outsider art. Het Singer museum in Laren was in 1992 het eerste gerenommeerde museum in Nederland dat er een tentoonstelling aan weidde. In Eindhoven ging de primeur naar Museum Kempenland in 2002 onder de noemer ‘Onbedoeld Kunst’. In 2011 richtte The Museum Off Everything in de kelder van het Londense warenhuis Selfridges een internationale outsider tentoonstelling in. Het Outsider Art Museum (OAM) in de Hermitage Amsterdam werd in maart 2016 geopend door Koningin Máxima. Kempro is bij veel van deze initiatieven betrokken; Kempro ’s reputatie staat als een huis. En ook ‘thuis’ in Sterksel laten ze dat regelmatig zien. “Wij onderstrepen dat de gedrevenheid, de innerlijke drang om te moeten scheppen, iemand tot kunstenaar maakt. En dat het gebrek aan kunstkennis ruimschoots wordt gecompenseerd door originaliteit en eigenheid.” Met indrukwekkende tentoonstellingen, inspirerende atelieractiviteiten en bijzondere producten geeft Kempro kleur aan het leven.