KEmpro op papier ‘Exclusief papier als kunstvorm’
16198
post-template-default,single,single-post,postid-16198,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

KEmpro op papier ‘Exclusief papier als kunstvorm’

KEmpro op papier ‘Exclusief papier als kunstvorm’

Basis voor de nieuwe Kempro-tentoonstelling is exclusief papier. Al sinds de start van Atelier Kempro in 1994 speelt handgeschept papier een belangrijke rol. De bijzondere techniek en het statige karakter spreken veel mensen aan. Deze tentoonstelling laat voor het eerst een compleet beeld zien van wat Kempro zelf met papier doet. Het laat ook zien dat de combinatie van ambachtsmensen en kunstenaars in één ruimte tot bijzondere dingen kan leiden. Tijdens de tentoonstelling kunt u genieten van het bijzondere van het werk van onze eigen kunstenaars en zelf zien dat kunst en ambacht elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Oude ambacht bewaard

Dat Nederland afgedankte kleding uit het buitenland zou importeren, is vandaag de dag ondenkbaar. Toch gebeurt dit in de zeventiende en de achttiende eeuw op grote schaal. Vodden worden zelfs smokkelwaar als grondstof voor de bloeiende papierindustrie. Lappen smokkelen is al lang verleden tijd; het ambacht wordt nog slechts op enkele plaatsen gekoesterd. Kempro is vrijwel het laatste atelier in Nederland dat zelf ambachtelijk papier vervaardigt.  Sedert eind 1800 is er aan dat proces vrijwel niets veranderd. Eerst worden lappen katoen op kleur gesorteerd en tot repen gescheurd.  Vervolgens belanden de lompen in een bak met water om aldus de pulp te krijgen. De fijngestampte vezels gaan als brij in de schepkuip. De papiermaker schept  met een schepraam de vezels op en plakt dit papier in wording op een vilten doek. Dit afkoetsen gebeurt in verschillende lagen. Daarna gaat een hele stapel onder de pers en worden de vellen opgehangen. Bij het scheppen van het papier laat de zeef een afdruk achter in het papier. Door op het raamwerk een wapen of een tekst van draad te bevestigen, ontstaat een watermerk dat zichtbaar wordt als het vel tegen het licht wordt gehouden.

Bron van creativiteit

Het maken van handgeschept papier is dus een eeuwenoud ambacht. Atelier Kempro gebruikt de oude technieken om papier te maken voor kunstenaars en voor bijzondere gelegenheden. Handgeschept papier uit het Kempro atelier is gemaakt van 100% katoen en het oogt en voelt absoluut anders dan modern papier. Authentieker. Met veel meer body. Kunstenaars gebruiken graag handgeschept papier voor aquarellen en etsen omdat het naar alle kanten evenveel uitzet als het vochtig wordt. Ook restaurateurs vragen vaak om verschillende tinten maatwerk. Handgeschept papier van Kempro is ook voor speciale gelegenheden zeer gewild. Mensen willen voor een chique trouwkaart, een luxe uitnodiging of een statig diploma en zoeken een exclusief velletje papier. Kempro, het mooiste kunstknooppunt van de regio, presenteert tijdens de tentoonstelling een bijzondere mix van kunst en het oude ambacht. Onder andere uniek grote vellen van 70 x 140 cm waarbij alleen gekleurde papierpulp is gebruikt. Maar ook andere technieken met het papier. Tekeningen en grafiek. Ingelijst en niet ingelijst.

Pulp fiction

Voor een graficus is papier onlosmakelijk verbonden met zijn kunstenaarschap; als drager van voorstellingen vervult het dezelfde rol als linnen voor een schilder. Kempro staat ook bekend om werken die zijn ‘geschilderd’ met gekleurd papierpulp. Vrij werk en ook producten die op verzoek worden ontworpen. Het thema ‘water’ krijgt dan een unieke dimensie omdat schilderen met papierpulp ook echt ín het water gebeurt. Daarmee zijn overvloeiingen van kleuren mogelijk die met verf bijna niet haalbaar zijn. Zo creëren kunstenaars en ambachtsmensen gezamenlijk bijzondere producten. Kunst met een eigen karakter: herkenbaar en origineel, creatief en professioneel. De ambachtsmensen vormen de ruggengraat van Kempro. Zij zorgen voor een stukje zekerheid binnen Kempro middels een mooie productlijn van hoge kwaliteit.  De onderlinge samenwerking tussen de kunstenaars en ambachtsmensen levert voor de kunstenaars een creatieve adempauze op en voor de ambachtsmensen nieuwe ideeën. Een geheel eigen, hoogst individuele creatieve aanpak of visie.