Lizan van Dijk & Paul de Hoog
16135
post-template-default,single,single-post,postid-16135,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Lizan van Dijk & Paul de Hoog

Lizan van Dijk & Paul de Hoog

Galerie Kempro behoudt en vernieuwt. Behalve werken uit het eigen atelier, toont Kempro topselecties van geselecteerde externe kunstenaars. In de inspirerende en uitnodigende omgeving zijn reeds vele kunstenaars met uiteenlopende thema’s te gast geweest. In de nieuwe duo-expositie van Lizan van Dijk en Paul de Hoog draait het om grenzen. Enerzijds grenzen ontdekken. Anderzijds grenzen overschrijden.

Bevrijdende omheining

Lizan van Dijk wil grenzen ontdekken. Ontwarren. De serie ‘Enclosure’ die zij bij Kemro exposeert, staat voor omheining, beperking, beslotenheid. Het gaat over schilderen als een keuzeproces binnen begrenzing. De omheining geeft beperking, maar ook bescherming. Het gaat over ups en downs. Hoe diep durf ik te gaan. Het donkere gat, met de ladder die de keuze symboliseert. Iets in de buitenwereld intrigeert mij: door deze impressie uit te werken, smelten deze werelden samen en wordt de buitenwereld blijvend deel van mijn binnenwereld. Dit op het doek zichtbaar maken van mijn binnenwereld gebeurt in fases. Laag na laag bouw ik aan de uiteindelijke vorm. Mijn grotendeels abstracte werken combineren uiteenlopende materialen, maar de dragende factor is de acrylverf. Tijdens het werken welt een stroom van associaties in mij op en die leidt mij dichterbij datgene wat het doek van mij wil. Ik zoek constant naar evenwicht tussen de verf en de andere materialen. De spanning die dit opwekt vindt zijn weerslag op het doek.

Openslaande grenzen

De grens als toegang tot iets nieuws: die optiek onderschrijft kunstenaar Paul de Hoog. Zijn inspiratie haalt hij over de grenzen uit zijn bezoeken aan verre landen, waar altijd zo veel verschillend licht is. Hij vervaardigt verrassende mixed media objecten en driedimensionale beelden, die hij opvult met eigengemaakte verf. “Ik schilder al vanaf mijn twaalfde jaar en heb me allerlei technieken eigen gemaakt. Ik heb staan hakken in steen, metaal geslepen, grafische dingen ontworpen en zeefdrukken gemaakt. Mijn basis bestaat uit stenen, takken, schelpen en andere spullen recht uit de natuur.

Aanvankelijk maakte ik schilderijen en pastels, later volgden beelden in hout en metaal met steen. Deze expositie toont mijn nieuwe start: schilderijen als installaties vanuit de natuur met een ingetogen sfeer en wandobjecten in mixed media. Objecten met een gelaagde opbouw en levendige textuur, gebundeld. En natuurlijke materialen met diep primaire kleuren. Inspiratie komt vooral uit de natuur, het verval, de aantasting en de vergankelijkheid hiervan. Elementen lucht, vuur, water en aarde. Als bij toverslag ontstaat betekenis, expressieve impulsen, het onderbewuste subcultuur, uitgehard in het schilderij als inspiratie van het onzichtbare. Grenzeloos.”