Percussie in Beeld
16238
post-template-default,single,single-post,postid-16238,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.8,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Percussie in Beeld

Percussie in Beeld

Slagwerken vormen een vrolijke obsessie voor Rob Kloet (1952, Amsterdam). Als drummer/percussionist van de in 1974 opgerichte groep NITS legde hij een strak ritme onder de moderne, intellectuele pop die de groep in de jaren ‘80 en ‘90 zo succesvol maakte. Nog steeds treden ze op en vormen de NITS een welkome act op belangrijke festivals. Ook daarbuiten blijven slagwerken het leven van Rob Kloet beïnvloeden, zo niet beheersen. In februari bracht hij zijn eerste solo cd uit. Uiteraard met alleen percussie.

Beelden op een toonladder

Stilzitten is onmogelijk bij het juiste ritme. Beweging en inspiratie borrelen op en worden één geheel met het geluid. Zoals beelden ook kunnen leiden tot een nieuw geluid. De cd van Rob Kloet is er een met enkel percussie. Passend in de eigenzinnige speelstijl, gekenmerkt door grote aandacht voor klankkleur, dynamiek en transparantie. Inspiratiebron voor deze cd was een tentoonstelling van Helen Frik. De tekeningen in die tentoonstelling lieten zich door Rob lezen als een soort grafische partituur. Compositie, kleur, details in de tekening en soms de structuur van het doek waren leidraad voor de percussi

Geluid verbeelden

Rob Kloet’s cd inspireerde de selectiecommissie van Galerie Kempro. Zo ontstond het idee om kunstenaars uit te nodigen mee te doen aan een project rondom deze cd: “Laat je inspireren door het percussiespel van Rob Kloet”. Het resultaat van die eigenzinnige culturele reis wordt nu geëxposeerd in Galerie Kempro. In twee- of driedimensionaal werk van Marijke van Overbeek, Joke Maan, Chantal Ruijgrock, Jean Decoster, René Hoeben, Wied Groenland, Gerard Engels, Doortje Soons, Inge Evers, Kevin van der Heijden, Huub Robberts, Gerrie Volckerick en Albert van Cittert.  Gedurende de weekenden van 16 en 23 augustus zal Rob Kloet op zijn beurt weer met percussie, life reageren op de beeldende kunst. En aldus de cirkel rond maken.

Clinic

Beeldende kunst → percussie kunst → beeldende kunst → percussie kunst.

Het unieke project heeft de titel “percussie in beeld” gekregen. De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 16 augustus om 14.00 uur. Rob Kloet geeft die middag en op zondag 24 augustus een paar clinics. Hij speelt en legt uit hoe hij werkt en hoe je een vertaling kunt maken van beeld naar geluid. Aanwezige beeldende kunstenaars zullen ongetwijfeld hun kant van het verhaal vertellen. Voor liefhebbers van percussie is Kempro die dagen daarom een must, voor kunstliefhebbers a place to be.