Renders, Renders en Renders
16076
post-template-default,single,single-post,postid-16076,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.8,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Renders, Renders en Renders

Renders, Renders en Renders

Het komt slechts zelden voor dat drie leden uit één gezin gezamenlijk exposeren. Bij Galerie Kempro gebeurt het. Een driedubbele creatieve ontmoeting van doeken, brons en schilderingen. Moeder Mieke heeft al eerder met veel succes geëxposeerd in Galerie Kempro met keramiek en die bestaande warmen band krijgt nu gezinsuitbreiding.

Moeder aarde

Mieke Renders vindt haar passie in het creëren van panelen en doeken. De laatste jaren creëert zij behalve panelen in gemengde techniek, ook objecten en assemblages. Het liefst gebruikt zij materialen die al een leven gehad hebben. Die al een verhaal in zich dragen. Van daaruit laat zij haar werken ontstaan. Ondanks de vele lagen die erin zitten, blijft het werk vrij stil en ingetogen. Ook de kleuren zijn sober, vaak aardtinten. Om de authenticiteit te benadrukken, maakt zij haar verf zelf, vooral van oker pigment en ijzeroxide.

Sterke beelden

Vader Ad Renders geboren en getogen in Eindhoven) maakt fantasieprikkelende objecten in brons. Soms doen die denken aan grottekeningen of mythische voorwerpen; altijd groots en mythisch. Na zijn sporen verdiend te hebben in de keramiek, vindt Ad nieuwe uitdagingen in het maken van bronzen beelden. Hij giet zijn beelden zelf en heeft een voorkeur voor de techniek çire-perdue. Deze ‘verloren-was-methodiek’ gaat uit van een beeldende vorm die is gemaakt van was of een ander brandbaar materiaal. Na voltooiing wordt het werk ingemald in een vuurvaste vorm. Deze vorm wordt in een oven op 600 graden uitgestookt, waardoor de was smelt en een holte achterlaat die de mal vormt voor het kunstwerk. Deze lege ruimte wordt vervolgens volgegoten met roodgloeiend vloeibaar brons; als na het afkoelen de vorm wordt weggehakt, komt het beeld tevoorschijn. Bij het afwerken en patineren legt Ad de accenten en de uistraling van het werk definitief vast.

Appels en bomen

Beeldend kunstenaar dochter Ellis Renders exposeert indrukwekkende schilderingen. Daarnaast toont zij transparante gevilte kleden met het thema bomen. Deze handgevilte kleden, van verschillende soorten wol en ruwe zijde, zijn gemaakt in een natte vilttechniek. Voor haar intuïtieve beeldtaal maakt ze gebruik van verschillende materialen zoals; koper, wol, takken, karton en latex. Ellis is in 1990 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch afdeling autonome kunst. Sinds 1993 geeft ze les in tekenen en schilderen aan verschillende kunstencentra. Naast haar werk als autonoom beeldend kunstenaar werkt ze al 25 jaar als freelance actrice en grimeur. Niet verwonderlijk dus dat haar vrije werk bestaat uit performance kunst en tweedimensionaal beeldend werk.