Rinus van Bakel & Mieke Corvers – Natuurlijk natuur!
16131
post-template-default,single,single-post,postid-16131,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Rinus van Bakel & Mieke Corvers – Natuurlijk natuur!

Rinus van Bakel & Mieke Corvers – Natuurlijk natuur!

Zomer. Kempro. Natuur. In juni zowel rondom als in de galerie. Als eerbetoon aan de in het voorjaar overleden vriend en kunstenaar Rinus van Bakel biedt Kempro een passend afscheid. Van een kunstenaar die decennia lang respect afdwingt met beeldende kunst. Samen met huisvriendin en zijn kunstpartner van het schilderdoek Mieke Corvers.

Levenslang observeren

Ruim zeventig jaar geleden ontfermde Rinus van Bakel zich samen met zijn broer over jonge vogeltjes die ze vonden de omgeving. De meest uiteenlopende soorten, die ieder een eigen vorm van verzorging nodig hadden. Hiermee werd de basis gelegd voor de vele latere vogels in brons. Boetserend, bakkend  en gietend toonde Rinus van Bakel ons zijn betrokkenheid bij de schoonheid van het  alledaagse. Met een technische kennis als ondergrond, maakte hij zich het bewerken van uiteenlopende materialen eigen. In zijn atelier soldeert, last en plakt hij, giet hij kleine beelden in brons, hakt hij in steen en drijft hij koperen platen tot beelden. Vogels, mensen, ganzen, koeien dagen hem eindeloos uit tot nader onderzoek. Het werk is overwegend figuratief, maar soms voert hij de stilering van zijn beelden ver door, waarbij hij de typische kenmerken van zijn onderwerpen uitstekend weet te bewaren. Zijn werkwijze is eenvoudig en doeltreffend. Als hij een dier wilde uitbeelden, ging hij naar de dierentuin en ving daar zijn prooi in vele schetsen. Zijn observaties leidden tot onovertroffen spiegelbeelden van de natuur.

Inspiratie en interpretatie

Mieke Corvers schildert al meer dan 30 jaar: eerst olieverf, daarna aquarel en vervolgens in acryl. De natuur is haar grootste inspiratiebron. Het liefst schildert zij buiten om het landschap vast te leggen zoals dat zich aan haar vertoont. Haar bossen, stranden en zeegezichten – met een prominente plek voor de Domburgse strandhuisjes – tonen een unieke inspiratie die opbloeit in een eigen interpretatie. En ook dieren hebben haar duidelijke belangstelling. In haar werk gaat zij altijd uit van de zichtbare werkelijkheid. “Ik wil steeds opnieuw onbevangen kijken, zoeken naar de eigenheid, jezelf afvragen: wat kan ik er nog meer uithalen en hoe kan ik het spannender maken? Ik zoek naar een min of meer geabstraheerde manier van weergave om mijn directe gevoel meer ruimte te geven. Vaak gebruik ik hierbij de rakeltechniek met al dan niet vermengde acrylverf. Dankzij die techniek als een soort ‘metselwerk’ blijven de onderliggende lagen en structuren zichtbaar en ontstaat er een mooie huid. In een kleurrijk palet.” Kortom: een expositie die zal aanspreken en schitteren.