Sprookjes bestaan│Marjan Schuurman & Marianne van Heeswijk
16569
post-template-default,single,single-post,postid-16569,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,yith-wcbm-theme-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Sprookjes bestaan│Marjan Schuurman & Marianne van Heeswijk

Sprookjes bestaan│Marjan Schuurman & Marianne van Heeswijk

We openen dit jaar met de duotentoonstelling ‘Sprookjes bestaan’ omdat we er toch weer in geloven, geloven in een toekomstige tijd met verrassende, boeiende, gekke en spraakmakende tentoonstellingen bij Galerie Kempro.

Marjan Schuurman (1961) is dol op sprookjes, prinsen en prinsessen, vooral het verhaal van Assepoester: een eenvoudig meisje dat transformeert tot een mooie prinses en uiteindelijk met de knappe prins trouwt. Marjan kleedt zichzelf dan ook graag als een prinses, in een mooie jurk, met juwelen en een kroon. Want waarom zou je de sprookjeswereld beperken tot een fantasie? Haar fantasie komt tot uitdrukking in haar tekeningen. Ze neemt je mee in haar dromen en vertelt met, en soms ook in, haar tekening altijd een verhaal. Wat ogenschijnlijk begint met een kriebeltje op papier eindigt in een boeiende tekening die je aandacht eist met enerzijds punten van herkenning maar anderzijds ook stukken van vervreemding; een puzzel voor het oog omdat de wetten van dimensie zijn verdwenen. Kleine kromme lijntjes transformeren zo tot een kunstwerk waar je lang naar kunt blijven kijken, een transformatie tot een andere wereld.

Marianne van Heeswijk (1961) is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en Tilburg. Daarna heeft zij drie jaar als vormgeefster gewerkt in New York City. In 1994 startte zij haar eigen ontwerpstudio Villa van Heeswijk. In het werk van Marianne krijgen afgedankte voorwerpen nieuw leven ingeblazen. Zogezegd reanimeert ze voormalige iconen van huiselijkheid en geeft ze een nieuwe ziel mee. Van keramiek en textiel tot prentenboeken en knuffelbeesten: alles gaat op in fascinerende, decadente assemblages. De oorspronkelijke functie van elk voorwerp vervalt en krijgt in het geassembleerde object een nieuwe rol. Haar werk gaat over het versmelten van verhalen dwars door generaties en culturen heen waarmee de werkelijkheid herschapen wordt en waarin alles gelijkwaardig aanwezig is. Alles heeft een zekere glans en is haast over de top. Alles laat in elk geval het doodgewone achter zich liggen. Grenzen vervagen, het een gaat over in het ander en vormt een nieuwe waarheid, een nieuw samenzijn, een nieuwe wereld, een sprookjeswereld. En dat is precies de reden waarom deze dames samen komen in deze expositie.

Anders dan dat u van onze gewend bent, openen we deze tentoonstelling niet met een officiële opening. In plaats daarvan ontvangen we u graag gefaseerd, op afspraak, vanaf zondag 21 maart. Deze tentoonstelling loopt tot en met zondag 9 mei.

We kijken uit naar uw komst!

Marianne van Heeswijk & de medewerkers Atelier Galerie Kempro