Atelier Galerie De Kaai
16056
post-template-default,single,single-post,postid-16056,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.9.0,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Atelier Galerie De Kaai

Atelier Galerie De Kaai

De Goese Galerie Atelier De Kaai is een werkplaats voor talentvolle kunstenaars met een beperking. De Kaai is breed opgezet en functioneert binnen diverse netwerken in de maatschappij. Zowel nationaal als internationaal. De vele beeldende werken van de kunstenaars van De Kaai vinden hun weg via het actuele outsider art circuit. Kunstenaars van De Kaai hebben een groot oeuvre opgebouwd. Verschillende van hen exposeerden onder andere in belangrijke steden als Amsterdam, Wenen, Gent, Münster en zelfs New York. Collega-galerie Kempro verwelkomt bij de openingsexpositie van 2015 twee prominente sterren uit Goes.

Mysterieus abstract

Thea Boss (1959) werkt sinds 1995 in Galerie Atelier De Kaai. Meestal geconcentreerd en rustig. Is zij ontevreden over een werk, dan volgt zonder pardon verscheuring met de mededeling “Ik vind het niet goed”. Dankzij deze onverbiddelijke zelfkritiek blinkt haar oeuvre uit door sterke vormen, lijnen, kleuren en een veelal kort, fel ritme. Vaak arceert zij afbeeldingen met zwarte pen of krijt, wat een krachtige uitstraling aan haar kunstwerken toevoegt. Aanvankelijk tekende Thea Boss voorstellingen waarin mensfiguren verstopt zaten. Wezens, los van elkaar getekend en verborgen in een kleurencilinder; ogenschijnlijk zonder onderlinge verbinding. In de loop der jaren is zij steeds abstracter gaan werken, waarbij opvalt dat de titels die zij kiest steeds concreter zijn. Familie, Begeleiders, Neven, Kermis. Verder hult zij zich in nevelen en is de betekenis achter haar voorstellingen of de boodschap niet makkelijk te achterhalen. Veel van haar werk vindt zijn weg naar privécollecties. Deze tentoonstelling bevat hoogtepunten van haar recente abstracte werk.

Geheimzinnige dimensie

Els de Ruiter (1962) werkt sinds 1996 in het atelier van De Kaai. In het begin tekende ze haar hele levensgeschiedenis op papier. Van kind tot volwassene, in blijdschap en droefheid. Toen dat levenswerk klaar was, zette zij haar zinnen op het ontwikkelen van een geheel eigen stijl. Met succes. Traditionele thema’s als dieren, bomen, bloemen werkt zij uit tot grote en grootse vormen met overweldigend veel kleur. Soms drapeert zij een raster van lijnen over haar tekeningen, waardoor de ondertekening verstopt lijkt en het werk een geheimzinnige dimensie krijgt. Zonder de essentie te vertroebelen: alle lijnen zijn trefzeker en snel neergezet. Dat geeft een krachtige zeggingskracht aan haar werk. Dieren plaats ze vaak achter een hek; die mogen niet weglopen. Haar vogels daarentegen vliegen frank en vrij met ‘the sky as a limit’. Els de Ruiter bouwde in haar loopbaan een zeer groot oeuvre op; een pakkende selectie daarvan is te zien bij Galerie Kempro.